Skjærgårdsidyll - også for de med klorofyll!

Vestfold-skjærgården er idyllisk. Sol, sjø, svaberg og strandliv. Det er ikke rart at sommergjestene strømmer til. Det er fort gjort å glemme at mellom hytter, brygger og plener er det også andre som trives. Har du for eksempel tenkt på at enga du passerer på vei fra bilen til stranda kan være levested for en rekke sjeldne planter?
Skjærgårdsidyll

Forrige helg besøkte jeg foreldrene mine på Nøtterøy, og i den forbindelse tok vi turen til Tjøme, nærmere bestemt til Hvasser. Der finnes det flere områder med særlig artsrike enger i tilknytning til sjøen. Trolig har de en gang i tiden vært beitet eller slått - men i dag er det strand- og turfolket som dominerer.

Artsrike enger ved sjøen
Artene på disse engene må tåle tørke, siden vann raskt dreneres vekk av den sandholdige jorda ved stranda. Samtidig må de takle noe saltpåvirkning fra havet. Kanskje ikke så idyllisk likevel...? Til gjengjeld vil små biter av skjell og sneglehus sørge for at jorda blir kalkrik, og sol og varme er det nok av. Resultatet er enger med høyvokste, tårketålende gress og lavtvoksende, fargesprakende blomster som blodstorkenebb, tiriltunge, gulmaure, blåfjær, strandnellik og hårsveve. Mer uvanlige er fargeklatter som fagerknoppurt, oksetunge og krattalant.

Engvegetasjon med strandnellik (ø.t.v.), blåfjær og tiriltunge (ø.t.h.), oksetunge (n.t.v.) og blodstorkenebb (n.t.h.)

Engene på Hvasser huser også mer eksklusive arter. Den mest kjente er kanskje kubjelle (Pulsatilla pratensis) (NT). Ulike Pulsatilla-arter er til salgs på et hagesenter nær deg (jeg har en i hagen min!), men ingenting slår ekte vare! I Norge vokser den utelukkende på strandnære enger rundt Oslofjorden, og Hvasser ser ut til å være et av stedene hvor den trives aller best. Dette er først og fremst en vårblomst (den var dessverre i ferd med å blomstre av nå...) og et av de hyggeligste vårtegnene i skjærgården.

Kubjelle (Pulsatilla pratensis) (NT)
Vi fant også store mengder nikkesmelle (Silene nutans) (NT), den mer strandtilknyttede bukkebeinurt (Ononis arvensis) (NT) og den tidligere rødlistede hundetunge (Cynoglossum officinale).

Nikkesmelle (Silene nutans) (NT) (t.v.) og hundetunge (Cynoglossum officinale) (t.h.)

Dessverre begynner det å bli trangt om plassen på disse engene. Uten beitedyr skyter einer og slåpetorn opp, og de siste årene har de fått selskap av svartelistede arter som rynkerose. Folk blir det også stadig flere av. Flate områder nær sjøen er perfekte for hyttebygging og parkeringsplasser. Selvfølgelig er det lettere å bygge drømmehytta på enga enn på svaberget! Det er ikke tilfeldig at de fleste bildene mine har en hytte i bakgrunnen... Skjærgården er populær! Ferdsel til og fra strendene kan bli tøft for kubjella - men samtidig vil jeg tro at tråkk også hindrer gjengroing. Det er det evige maset om ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe...

Et stort rynkerosekratt dominerer deler av denne enga

*

Det er forresten godt å kunne skrive om planter igjen! Det har blitt mye sopp, moser og lav i det siste, men det er jo planter jeg er aller mest interessert i! Dessverre er de litt årstidsavhengige... Men i månedene framover blir det stadig flere spennende planter å finne! Jeg gleder meg!
Ps. Beklager tidenes teiteste rim i overskriften. Jeg kunne ikke motstå fristelsen.

Færder fyr i det fjerne

Kommentarer