Når det er snakk om å ta vare på natur, dreier det seg som regel om det urørte. Langt av lei og langt fra folk. Gammelskogen. De siste utpostene. Det er fort gjort å glemme at nærnaturen vår også er viktig. Parken, skogholtet, de grønne lungene. Disse områdene betyr mye for folk som bor i nærheten, og de fleste har et forhold til "sin" hundremeterskog. Nærnaturen gir enkel tilgang til turområder og er dermed viktig for folkehelsa, og den demper støy og renser lufta vi puster inn. Blant annet. Faktisk verdsetter vi nærnaturen til milliarder av kroner! En av mine flinke NINA-kolleger har skrevet om dette
her (og en mer popularisert form finnes
her).
Men nærnaturen har også en viktig funksjon for andre arter enn oss. Her finnes hekkeplasser for fugler, korridorer som gjør at rådyr og pinnsvin kan vandre til og fra uten å krysse farlige veier, og blomster som næring for humler og bier. I pressområder kan parken eller hundremeterskogen være siste skanse for sjeldne arter som ellers ikke hadde overlevd naboskapet med menneskene.
I juleferien besøkte jeg min gode vennine Honorata Gajda i
Botanisk forening. Planen var ganske enkelt å rusle en tur og skravle. Honorata bor på Lambertseter og foreslo at vi kunne gå langs Ljanselva, som renner ikke langt unna. Mens vi fremdeles hørte duren fra E6 i Skulleruddumpa, tok vi av fra veien og fulgte en sti inn i skogen ned mot elva. Det første som møtte oss var et skilt hvor det sto "Urskogen". Vi lo litt for oss selv og tenkte at det var et artig påfunn - men bare noen minutter senere dukket den første rødlistede sopparten opp. Og deretter utviklet rusle-og-skravle-turen vår seg til en skikkelig artsjakt. Resultatet? Fem rødlistede sopper på død ved, inkludert tre arter i "sårbar"-kategorien. Det er ikke hverdagskost. Og særlig ikke i Oslo. Nærnaturen overrasker og imponerer!
|
På artsjakt i Oslo. Foto: Honorata Gajda. |
|
Sjokoladekjuke (Junghuhnia collabens) (VU) fant vi på to stokker ved Ljanselva. |
|
Gul snyltekjuke (Antrodiella citrinella) (VU) vokste også her. |
|
Positivt overrasket over Oslo-naturen! Foto: Honorata Gajda |
Kommentarer
Legg inn en kommentar