Er ikke leiligheten ferdig før om 600 år?!

Tenk deg at du er på boligjakt. Du har funnet det rette nabolaget. Der skal det bygges flunkende nye leiligheter. Du har vært på salgsmøte. Studert plantegninger. Fått bankens velsignelse. Begynt å glede deg til å flytte inn. Og så viser det seg at den nye leiligheten din ikke er ferdig før om 600 år. Snakk om skuffelse!


Sånn er det å være en art som er knyttet til gamle, døde furustokker. Inntil 600 år tar det å danne en skikkelig grov furustokk. Først skal treet vokse seg stort. Så skal det dø. Og til slutt må det falle overende. Først da kan furustokk-artene flytte inn. Det blir ikke enklere av at det finnes svært få furuskoger igjen med ordentlig gamle trær. I et landskap med nok gammel skog, vil det til enhver tid finnes stokker som er innflytningsklare. Men det er konkurranse om de beste trærne. Grov, rettvokst furu er populært også blant mennesker, og det er lite ordentlig gammel furuskog igjen. Dermed blir ventetiden ekstra lang.


Så med null utsikter til drømmeboligen i overskuelig framtid, må du ta til takke med noe brukt. Ikke akkurat den skinnende nye leiligheten du hadde forestilt deg, men du får i alle fall tak over hodet. Sånn er det for furu-artene også. I et landskap uten gamle, døde furuer, må de ta til takke med det som finnes på bruktmarkedet. Noen arter har så spesielle krav at det blir vanskelig å finne noe. De står i fare for å dø ut. Andre kan flytte inn i bygninger som de tidligere tobeinte beboerne har forlatt. For dem er gamle furustokker i en laftet tømmervegg som en brukt leilighet å regne - og et godt alternativ når drømmeboligen ikke står ferdig på en stund.


Flere av de sjeldne sotbegerlavene, som vanlig sotbeger (Cyphelium tigillare) (NT) og furusotbeger (Cyphelium pinicola) (VU), er i den siste kategorien. De trenger, heldigvis for dem, ikke å vente i 600 år på at drømmeboligen skal stå ferdig, for de vokser naturlig på stående, død furu og behøver ikke å vente på at treet skal falle overende. Men det kan likevel ta flere hundre år for en furu å vokse seg stor og dø. Da er det godt å ha en tømmervegg å ty til. Dessverre er ubehandlede tømmervegger også i ferd med å bli mangelvare. Da blir det trangt på boligmarkedet...



På jakt etter sotbegerlav på ei gammel løe. Foto: Jørn Olav Løkken.



Vanlig sotbeger (Cyphelium tigillare) (NT) - som i grunnen ikke er så vanlig...




Furusotbeger (Cyphelium pinicola) (VU)




Er det noen sotbegerlav her? Foto: Jørn Olav Løkken


Kilde: Nordén mfl. 2014. Effects of ecological continuity on species richness and composition in forests and woodlands: a review. Écoscience 21: 34-45.




Kommentarer