Corona-soppen

Det er corona i alle kanaler om dagen. Corona-viruset er på alles lepper (og dessverre i manges luftveier). Men vet du hva "corona" betyr? Det er latin for "krone" (ganske likt, ikke sant?). Og corona-navnet deler viruset med en rekke andre - og betraktelig triveligere - organismer. Jeg nevner i fleng: stiftvortelav (Pertusaria coronata), soppen stor jordstjerne (Geastrum coronatum), hageplanten fløyelsblad (Lychnis coronaria). Min favoritt er imidlertid en art som har "krone" i både sitt norske og latinske navn: kronebeger (Sarcosphaera coronaria).

Kronebeger er en sopp som ligner ikke rent lite på en krone (personlig syns jeg at den ligner aller mest på skallet av en bakt potet etter at innholdet er spist opp, men det er en annen sak...). Den stiger opp av bakken som en ballong som blir blåst opp, og sprekker opp i toppen når den utvider seg. Resultatet ligner, med litt fantasi, en bursdagskrone i miniatyr. 

Kronebeger (Sarcosphaera coronaria) (VU) er så kroneformet som en sopp kan bli

Helt ulik corona-viruset, som trives aller best i byer og andre steder hvor store folkemengder samles, vokser kronebeger-soppen i mindre folkerike områder, fortrinnsvis i kalkfuruskog, der den lever i symbiose med trærne rundt seg. Store deler av året fører kronebeger en anonym tilværelse under bakken, men vår og forsommer kan du komme over de kroneformede fruktlegemene. Foreløpig er det litt for tidlig å se etter den, men du kan jo bruke resten av karantene-tiden til å sjekke på Artskart om den er funnet i nærområdet ditt og planlegge sommerens kronebeger-tur. 

Kronebeger på vei opp...
...og i ferd med å folde seg ut

I motsetning til corona-viruset er kronebeger ikke farlig for mennesker. Den er ikke giftig, og den sprer definitivt ikke smittsomme sykdommer som stammer fra flaggermus og skjelldyr. Men ikke spis den, da, selv om butikken er tom for Spaghetti a la Capri. Kronebeger er nemlig sjelden og står oppført som sårbar (VU) på rødlista.

Kommentarer