Nå har vi vaske golvet, og vi har børi ved, og vi har sett opp fuggelband... Du har vel husket fugleneket? Og hengt opp meiseboller og lagt ut solsikkefrø? Det gleder årets julerødlisteart.
Kortreist er den nye trenden. Kortreist mat, kortreiste opplevelser, kortreiste reiser... I tråd med dette er også årets julerødlisteart kortreist. Det er nemlig ikke alltid like lett å finne en rødlisteart på julaften, særlig ikke etter å ha holdt på noen år. De artene som er lettest tilgjengelig, begynner å bli brukt opp. Men i høst kom den nye rødlista, og da åpnet det seg uante muligheter for kortreist artsjakt.
Nå er nemlig flere av våre kjente og kjære småfugler havnet på rødlista. Det er veldig effektivt for julerødlisteartsjakten: det er bare å kikke ut på fuglebrettet, og dermed er årets julerødlisteart i boks. Men i realiteten er det usigelig trist. Mange av oss "sett opp fuggelband" fordi vi gleder oss over småfuglene som kommer for å spise korn og annet vi tilbyr - men nå står det altså dårlig til. Både grønnfink (Chloris chloris) (VU) og gulspurv (Emberiza citrinella) (VU) regnes som sårbare. Årets julerødlisteart er "bare" nær truet: gråspurv (Passer domesticus) (NT).
Årets julerødlisteart er gråspurv (Passer domesticus) (NT). Foto: Jørn Olav Løkken. |
Gråspurven er i utgangspunktet en kortreist art: den trives blant mennesker og finner mat der vi er. Du ser den ikke bare på fuglebrettet, men også i buskene ved togstasjonen og hoppende fra kafébord til kafébord på jakt etter smuler. Det er ikke overraskende at den heter domesticus, så tam som den iblant virker. Det er vanskelig å tro at en slik menneskeavhengig art skal få problemer. Vanligvis er artene på rødlista avhengig av vidstrakte villmarker, utemmede stryk og dype skoger - men det gjelder ikke for gråspurven. Den trives best blant folk.
Gråspurv-hunn på fôring. Foto: Jørn Olav Løkken. |
Folk finnes det mer enn nok av, og vi blir stadig flere, så hva er det som er problemet? Ifølge Rødlista for arter er det først og fremst endringer i kulturlandskapet som har skylda. De gråspurvene som ikke frekventerer byens kaféer, holder til i kulturlandskapet, og der har det skjedd store endringer de siste tiårene som gjør at bestanden nå er i nedgang. Dermed havner en av de velkjente småfuglene på rødlista - og blir årets kortreiste julerødlisteart 2021.
Jeg håper at det vanker noen ekstra solsikkefrø på dine lokale gråspurver i vinter. Det ser det ut til at de trenger.
Gråspurv i solnedgang - bokstavelig og i overført betydning. Foto: Jørn Olav Løkken. |
***
For de nysgjerrige: de siste årenes julerødlistearter har vært grønnsko, svartsonekjuke, barlind, ulvelav, ruteskorpe og kort trollskjegg.
Kommentarer
Legg inn en kommentar