Bli med på dugnad!

Noen er uønsket her i landet. For eksempel ebola-viruset. Og terrorister. I tillegg er det en rekke planter og dyr som ikke er velkomne her fordi de forårsaker skade. Tenk bare på "mordersneglen" (den heter vel egentlig brunskogsnegl?) som spiser opp alle blomstene i hagen din, eller krepsepest, en soppsykdom som tar livet av den norske edelkrepsen. Felles for artene som står på den norske svartelista, er at de er kommet til landet i nyere tid, enten for egen maskin eller som blindpassasjerer, og vi ønsker ikke å ha dem her. Svartelisteartene sprer seg nemlig raskt i naturen og fortrenger naturlige arter.

På samme måte som PST overvåker terror-miljøet for å få mest mulig kunnskap om terroristene, ønsker Botanisk Forening å kartlegge forekomsten av svartelistede plantearter for å øke kunnskapen om dem. De har derfor lansert en landsomfattende dugnad for kartlegging av svartelistearter.

Så kom deg ut og kartlegg svartelistearter i ditt nærmiljø! Registrer alle forekomster av hagelupin, kanadagullris, parkslirekne, rynkerose, platanlønn og andre "hagerømlinger". Du har sikkert GPS på mobilen (det har i alle fall jeg), så du kan bare ta et veipunkt når du er ute og mate koordinatene rett inn i Artsobservasjoner når du kommer hjem. Du kan til og med vinne premier! Samtidig som du gjør naturen en tjeneste.

Jeg prøver å legge ut noen funn av svartelistearter hver eneste dag. Hva gjør du?

Store mengder kanadagullris langs jernbanelinja i Ås.

Kommentarer