Det minste av to onder

Som regel er vern eller tradisjonell skjøtsel den beste måten å ta vare på truet natur på. En sjelden gang kan imidlertid tyngre tekniske inngrep være med på å bevare det biologiske mangfoldet. Hvordan kan det ha seg? Jo, i landskap som allerede er sterk påvirket av menneskelig aktivitet kan mindre inngrep forhindre større naturødeleggelser. Ingen ideell situasjon, men i noen tilfeller det minste av to onder.

En høyspentledning er ingen berikelse for verken urørt natur eller tradisjonelle kulturlandskap. Men nær byer, hvor utbyggingspresset er stort, kan en kraftgate iblant forhindre fullstendig nedbygging. For mens verdifull natur må vike hvis samfunnsnytten er stor nok, får høyspentmastene stå i fred - og under linja bygges ingen kjøpesentre eller parkeringsplasser. At slike inngrep iblant kommer naturen til gode er bra, men naturvern burde være mer enn en utilsiktet bivirkning. Det burde være et mål i seg selv.



Buskerud botaniske forening skjøtter en kalkrik eng som har blitt spart fra nedbygging fordi den ligger under en høyspentlinje.
De har gjort en kjempejobb med å rydde kratt og fremelske lyskrevende eng-arter.
Jeg var så heldig å få være på tur dit 8. mai.

Rik vårblomstring i kraftgata.
Vårmure (Potentilla tabernaemontani) (NT)






Kommentarer