Svartgubbe!

Påskefri gir god tid til å lete etter arter, og en av påskens turer gikk til en kalkskog ved Randsfjorden i nærheten av Dokka, Nordre Land. Kalkskoger finnes i områder med kalkrike bergarter og er særlig kjent for et stort mangfold av markboende sopp.

Kalkskogen vi besøkte så i utgangspunktet nokså kjedelig ut, med halvgamle trær og ellers typisk lågurtvegetasjon: blåveis, markjordbær, fingerstarr... I grunnen litt skuffende. Men på vei tilbake til bilen snublet vi, nærmest bokstavelig talt, over en merkelig sopp under et grantre. Den så ut som en blanding av en begersopp og en potet. Dette var ingen vanlig sopp. Dette var svartgubbe (Sarcosoma globosum) (CR)! Denne kritisk truede soppen ble gjenfunnet i Norge i 2009, etter at ingen hadde sett den siden 1937! Dette er kanskje mitt beste funn noen sinne - og en pangstart på denne bloggen! Funn av ny lokalitet for en kritisk truet art, milevis fra andre kjente lokaliteter, er ikke hverdagskost! Dette er litt som å finne gull. Snakk om kick!


Svartgubbe (Sarcosoma globosum) (CR)































Vi rakk knapt å komme oss etter svartgubbe-funnet før vi oppdaget av skogbunnen rundt oss krydde av jordstjerner, både kragejordstjerne (Geastrum striatum) (VU), skaftjordstjerne (Geastrum pectinatum) (NT) og styltejordstjerne (Geastrum quadrifidum)! Jordstjernene er blant mine yndlingssopper. De ser nesten ut som små mennesker, med stjerneformet kropp og røykball til hode. Jordstjernene er ikke på langt nær så sjeldne som svartgubbe, men flere av dem er rødlistet. Mange er typiske kalkskogssopper. De vi fant vokste på barmatter under grantrær, noen bare få meter fra bilen! En veldig hyggelig overraskelse da vi trodde at turen ikke kunne bli bedre.  

Kragejordstjerne (Geastrum striatum) (VU)
Styltejordstjerne (Geastrum quadrifidum)




















God påske!

Kommentarer