Årets julerødlisteart 2020

På julaften er det mye som skal gjøres, fra ribbesteiking og røring av tyttebær til siste-liten-gaveinnpakking og nødinnkjøp av kremfløte og svisker. Det har seg vel å hjelpe til, men i år var det bare å melde pass: vi ha'kke tid, for vi må finne skjegget! 

Årets julerødlisteartsjakt har vært planlagt en god stund. Det er nemlig ikke bare-bare å rekke å finne en rødlisteart før julemiddagen står på bordet. Det krever kort reisevei og målrettet leting - og at  sannsynligheten for å finne noe er maksimert. I år var det lav som sto på programmet. Men for første gang slo planene feil: ingen rødlistede laver var å finne på årets lokalitet! Klokka tikket mot julemiddagstid, og gode råd var dyre. Dermed var det bare å hive seg rundt, improvisere en plan B og styrte videre mot en ny lokalitet. Vil du være med så heng på! 


Plan B: vi gjør et nytt forsøk her på å finne årets julerødlisteart


Putti Plutti Pott hadde ingen lett jobb med å finne julenissens skjegg, og vi måtte også forsere en rekke hindringer på vei mot årets julerødlisteart: snø, kampestein og ikke minst en førstereis rødlisteartshund som fort ble sliten og kald. Men i en grov blokkmark med utsikt over Bøverdalen øynet vi plutselig håp. 


Lungenever (Lobaria pulmonaria) på steinblokker. Her må det da finnes en julerødlisteart...?

På steinblokkene rundt oss dukket det opp både lungenever (Lobaria pulmonaria) og skrubbenever (Lobaria scrobiculata). Det er ikke hverdagskost. Her og der fant vi grynfiltlav (Pannaria conoplea) og brun korallav (Sphaerophorus globosus). Tampen brenner... Og der, til slutt, under snøen på nordsiden av en ekstra stor stein, fant vi skjegget! Ikke nissens skjegg, men skjegg tilhørende en helt annen mytisk figur som hører mer hjemme blant fjell og ur: kort trollskjegg (Bryoria bicolor) (NT). Kanskje ikke helt i Per Asplins ånd, men jaggu ikke langt unna! 


Årets julerødlisteart: kort trollskjegg (Bryoria bicolor) (NT)


Nordvendt, grov blokkmark med spredte bjørker; her vokser årets julerødlisteart på mosekledde steiner


Hei hå, nå ble det jul igjen! Skjegget var riktig nok litt pistrete (kanskje trollet hadde stusset det til jul?), men det teller - og vi rakk hjem i tide til julemiddagen. Planleggingen av neste års julerødlisteartsjakt starter rett over nyttår! 

***

For de nysgjerrige: de siste årenes julerødlistearter har vært grønnsko, svartsonekjuke, barlind, ulvelav og ruteskorpe

Kommentarer