Vår!

Det er endelig vår! Etter månedsvis med snø (i alle fall sørpe) og kulde er vårblomstene endelig på vei! I april feiret Botanisk forening med en vårtur i NMBU-parken. Det er ikke akkurat flust med rødlistearter der (annet enn de som med vitende og vilje er plantet i parken), men jeg syns det er på sin plass med et vårblomst-innlegg likevel!

Anders Often guider årets første tur med Botanisk forening

Visste du for eksempel at vi har flere arter av gullstjerne? I tillegg til den vanlige gullstjerna, som er svært tallrik her rundt Oslofjorden, finnes det tre arter til. Til sammen har vi altså fire gullstjerne-arter - og tre av dem vokser i NMBU-parken! Der danner vanlig gullstjerne store tepper tidlig om våren. Men litt senere dukker enda mer intenst gule tepper av blomster opp: smågullstjerne. Og ikke nok med det: noen steder i parken vokser også enggullstjerne!


Gullstjernetepper (øverst) med smågullstjerne (t.v.) og enggullstjerne (t.h.). Foto fra 2014.

I parken vokser også en rekke forvillede hageplanter som hagelerkespore og en hel drøss med scilla-arter (du vet, de små blå som vokser overalt i plener og veikanter). De farger plenene i den øvre delen av parken rosa og blå i den mest intense blomstringen.
 
Hagelerkespore

Men det aller hyggeligste er kanskje alle de små "ugress"plantene som blomstrer tidlig om våren. Dette er arter vi som regel ikke legger merke til, fordi de er små og unnselige og vi er mer interessert i de store, flotte plantene som vi har kjøpt på hagesenteret. Men de blomstrer før de fleste andre arter og har vakre blomster - hvis man bare legger seg på kne og ser etter. 
 
Korsknapp
Vårrublom (t.v.) og åkerstemorsblom (t.h.)
  God vår!

Kommentarer