Årets julerødlisteart 2024: et lys i mørket

Er du blant dem som syns at tida før jul er i mørkeste laget? I så fall kan årets julerødlisteart være en liten oppmuntring og en påminnelse om at vi går mot lysere tider. 

I år syns jeg at høsten har vært ekstra mørk. Kanhende er det mangelen på snø og kuldegrader som har gjort det. Uansett har selv ikke julelysene jeg har hengt opp på kontoret, greid å lyse opp novembermørket. 

Tida rett før jul er årets mørkeste, og jeg er nok ikke den første som syns at det har vært litt traurig. Å ta inn eviggrønne planter som gran (les: juletre), misteltein og kristtorn, har tradisjonelt vært en måte å lyse opp i mørket på. Det er som om menneskene roper "Haha, ta den, mørke, her er det fortsatt liv!". 

Årets julerødlisteart har neppe vært en slik tradisjonell juleart som ble tatt inn i stua, men den føyer seg fint inn i rekka av eviggrønne planter som beholder klorofyll og livskraft også i de mørkeste månedene. Til alt overmål tilhører den vintergrønn-slekta. Årets julerødlisteart er... furuvintergrønn (Pyrola chlorantha) (NT)! 

Den så ikke så veldig vintergrønn ut der den sto, med sommerens tørre, brune blomsterstand stikkende opp av snøen. Tvert imot, den så ut som om den hadde tapt kampen mot kulda og mørket for flere måneder siden. Men under snøen var det fortsatt liv: blanke, grønne blader sto i skarp kontrast til brune furunåler på skogbunnen. Det går mot lysere tider! 

For furuvintergrønn selv er utsiktene ikke fullt så lyse. Den vokser ofte i eldre furuskog og er i tilbakegang på grunn av skogbruk. Jeg krysser fingrene for at det ser litt mindre mørkt ut for den framover. Jeg skal i alle fall komme meg gjennom vinteren uten å plukke den og ta den inn i stua til pynt. Det får holde med julelysene på kontoret. 

Årets julerødlisteart 2024: furuvintergrønn (Pyrola chlorantha) (NT). Legg merke til hvor skumt det er allerede kl. 15 denne julaftenen. Her trengs virkelig litt klorofyll-kraft!

Ikke særlig vintergrønn her...

Men nede i snøen er bladene fortsatt grønne! Her sammen med tyttebær, som også holder stand gjennom vinteren. 

For ordens skyld: sånn ser furuvintergrønn ut om sommeren, når den står i blomst. Her fra Haugene naturreservat i Kongsberg.

***

I år er det faktisk 10 års jubileum for min lille tradisjon med å finne en rødlisteart på julaften! Det blir litt vanskeligere for hvert år å finne en ny art (det er tross alt begrenset hva man rekker før julemiddagen står på bordet...), men det skal gå i noen år til. For de nysgjerrige: de siste årenes julerødlisteart har vært grønnsko, svartsonekjuke, barlind, ulvelav, ruteskorpe, kort trollskjegg, gråspurvkelolav og misteltein. Utvalget dekker både karplanter, moser, lav, sopp og dyr. Det er ikke så verst på en tid av året når naturen stort sett ligger i dvale. 

Kommentarer